Fotós szempontból egy esküvőn a kreatív fotózás a cseresznye a torta habján. Nem túlzás mondani, hogy itt készülnek a nagy nap legjobb fotói, de ez nem is meglepő, hiszen a gyönyörű ruhákban, tökéletes sminkkel és hajjal, hozzáértők beállításával és a pár egymás iránti szeretetével csoda születhet. De megéri ezt külön napon tartani? Ezzel a kérdéssel haladunk tovább.

 

A rövid válasz: igen. De felteszem, hogy ezzel még senkit nem sikerült meggyőznöm. Vegyük sorra, hogy milyen előnyei vannak, és milyen kellemetlenségeket kerülhetünk el vele. Egy kicsit természetesen arról is fogok írni, hogy milyen problémák keletkezhetnek ezzel, illetve arról a minimális negatívumról, ami felett esetlegesen szemet kell hunyni, ha a pár úgy dönt, hogy külön nap szeretné a beállított képeket elkészíttetni.

 

Ha már esetleg tervezed az esküvőd, akkor tudod, ha még nem, akkor meg fogod tudni, hogy mennyire bonyolult és nehéz folyamat ez. Rengeteg megszervezendő dolog, válogatás a programok közt. A legnagyobb ellenség az idő. Kevesebb, mint 24 órába bele kell sűríteni mindent, amiről álmodtál és amit tervezgettél. Amikor már minden a helyére állt, akkor jut majd eszedbe, hogy valahova be kell préseli azt a bizonyos kreatív fotózást, aminek eredményével utána büszkélkedhetünk, mutogathatjuk, vagy akár a falra bekeretezve kirakhatjuk. Tapasztalatunk szerint két időpont közül szoktak választani, ebből egyik sem éppen tökéletes.

 

Az egyik, amiről élből le szoktuk beszélni a párt, hogy legyen a ceremónia előtt, miután frissen elkészültek és a vendégek még nem érkeztek meg. A fotózásba viszont sajnos egy kicsit a fizika is beleszól. Az esküvők túlnyomó többsége késő tavasszal, nyáron és kora ősszel zajlik le. Ezen időszakokban viszont a Nap szinte egész nap „delel”, tehát a nagyon magasan van, és rengeteg a fénye. Ez amellett, hogy a fénnyel és az égbolt színeivel való játékot teljesen kizárja, tönkretesz minden fotót. Rettenetesen meleg lesz tőle, a menyasszony leizzadja a sminkjét és tönkremegy a haja, a vőlegény teljesen beleizzad az öltönyébe. Nem jó, higgye el mindenki.

 

A másik, ami a gyakoribb – és ugyan sokkal jobb, mégsem az igazi -, a késő délutáni, vagy esti időpont. Ez a ceremóniák és a vacsora közé esik. Aláírom, a fények tekintetéből ez az időszak a lehető legjobb. A Nap kellően alacsonyan van, gyönyörű színekben pompázik az égbolt alja. Mégsem adott minden körülmény. Az első és legfontosabb probléma, hogy nagyon kevés esküvő alakul csúszás nélkül. A vacsora kezdése azonban fix, így ez a csúszás garantáltan a kreatív fotózástól veszi el az amúgy is csekély időt. Ha a kedves pár egy órát szán erre, (ami amúgy is szűkös) harminc percnél több általában nem jut rá. Ennek pedig egyenes következménye a rohanás, a frusztráció és a máshova koncentrálás. Felesleges hangsúlyozni, hogy ez mennyit képes rontani a fotókon.

Ám ez nem az egyetlen adódó gond. Állandó kérdés, hogy mi lesz addig a násznéppel. Elvégre azért vannak itt, hogy a párral ünnepeljenek. Teljesen jogos az idegeskedés a kreatív alatt. Ez viszont sajnos kiül az arcokra.

A nagy napon a tömény izgatottság és boldogság mellett egy apró részben megjelenik a feszültség is. Ez akkor szokott eltűnni, amikor leülhetünk az asztalhoz és megkezdődik a vacsora. Itt már minden csak arról szól, hogy jól érezzük magunkat. Ezt megelőzően viszont a pár, ha szerencsés esetben vagyunk, akkor legalább a reggelit képes volt elkölteni a sok izgalom mellett. Az éhség pedig további negatív érzésekhez vezet. Nem is csodáljuk, abszolút együtt érzünk a párral, mi is reggelit ettünk utoljára valószínűleg. Se nekünk, se a képeknek nem tesz jót, ha fejben már a csodálatos és ízletes vacsoránkat fogyasztjuk.

 

A helyhez kötöttség szintén egy kicsi fejfájást tud nekünk, fotósoknak okozni. Tekintve, hogy az idő rettenetesen szorít, még autóval is csak egy közeli helyre tudunk elmenni fotózkodni. Nem biztos, hogy találunk olyan helyet, ami méltó egy ilyen nemes és gyönyörű eseményre.

 

A legfőbb nehézségeket kitárgyalva kénytelen vagyok megemlíteni azt is, hogy mi az a pár nyúlfarknyi kellemetlenség, ami a külön nap ellen szól.

 

Sajnos meg kell értenünk, ha a friss házaspár nem szeretne ismételten átesni a készülődés tortúráján. Lehet ennek anyagi, vagy szellemi oka is. A kölcsönzött ruhákat egy pár napig még gond nélkül el lehet kérni a legtöbb helyen, hiszen például egy hétfői napon garantáltan senki nem vinné el. De a fodrászt és a sminkest mindenképp újra ki kell fizetni.

 

Ezek az apró kis bökkenők mellett viszont hatványozott mennyiségű derűlátó oldala van a külön napi kreatívnak. Számunkra hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem kell rohannunk vele. Hatalmas javulást eredményez a képek minőségében. Nincs több feszültség, a pár egyetlen feladata, hogy szeressék egymást, ami nem jelenthet problémát J. Az ég világon bárhol (akár külföldön is) le lehet bonyolítani.

 

Ezekkel a feltételekkel már tényleg minden adott lesz, hogy Nektek legyenek a lejobb képeitek, és a pillanat örök legyen!

Írta: Farkas Balázs